Франция
Франция
Всички екскурзии в Франция     Всички почивки в Франция

Обща информация:
Столица : Париж

Валута : евро

Език : френски

Население : 63 587 700 души

Държавно устройство : полупрезидентска република

Религия : католици (62%), мюсюлмани (6%), протестанти (2%)

Площ :674 843 km²Полезно е да знаете:


     Франция е домът на хубавото вино, страхотното сирене и галския хумор. Невероятно капризни, с език, който има приятен акцент, французите са националисти, но пък имат много основания, за да се гордеят със себе си.

      Основни градове и забележителности :


Париж : Париж  е един от най-посещаваните градове в целия сват. За 2010 държи първото място, гордеейки се с над 15 милиона международни туристи. Френската столица е разположена централно, в северната част на Франция. Разпростира се на двата бряга на р. Сена. Населението на града наброява малко над 2 млн. души. Трудно би било да се опише всичко, което Париж предлага на своите туристи, тъй като градът привлича с над 70 основни музеи, туристически обекти и забележителности. Към някои от най-впечатляващите се включват Айфеловата кула, катедралата Нотр Дам, Триумфалната арка и Лувърът. Няма как да се пропусне и известната улицата Шанз Елизе, която неизменно провокира у представи за скъпи магазини у всеки. На този булевард е разположен и известният музей д’Орсе.Малко известна забележителност, но съвсем не без чар, е Нулевата точка. Мястото, от където се измерват всички разстояния в Париж, се намира пред катедралата Нотр Дам и е отбелязано с малка бронзова плочка между паветата. Много туристи не пропускат да стъпят с крак и да се завъртят на 360 градуса, или да пуснат няколко монети за щастие.Кан : Кан е известен курорт на Френската Ривиера. Населението му е около 70 000 души, но по време на ежегодно провеждащият се филмов фестивал стават повече от милион. В Кан се провеждат и други интересни събития като фестивал на игрите – бридж, белот, табла, шах и др., пролетен карнавал с маски, международно изложение на луксозни почивки – представят се оферти от туристически агенции за пътувания до екзотични дестинации. Основни забележителности в Кан са музеите. Най-интересни сред тях са музеят-замък на изкуствата, морският музей и музеят на фотографията. Най-голямата атракция на Кан, обаче, е пристанището. Там са паркирани едни от най-луксозните яхти в света, а по време на кино фестивала блясъкът е още по ослепителен. Плажните ивици не са широки и златисти, пясъкът не е фин, а по-скоро каменист. Всичко това се компенсира от красивата гледка и луксозните барове, хотели и вили, разположени по крайбрежието. Крайбрежната улица се казва Ла Кроазет (La Croisette) и е най-известната и луксозна улица в града. Тук се разхождат всички знаменитости – актьори и режисьори, защото именно на нея се намира фестивалният дворец, където от 1939 година насам се провежда филмовото събитие на годината. Пред двореца има и алея на славата с отпечатъци на звездите с високи заслуги в киното.


Лион : Лион се намира в централно-източната част на Франция. Това е третият по големина град в страната, разположен на пътя между Париж и Марсилия, при вливането на реките Сона и Рона. Населението му наброява малко над 480 000 души. Освен, че е обект на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, Лион често е асоцииран и като гастрономичната столица на Франция. Смята се, че два от най-добрите региони за производство на вино се намират в околността на града. Някои от основните туристически обекти, които могат да бъдат посетени в града са: старият град, амфитеатърът Гало-Роман, катедралата „Св. Йоан Кръстител“ и хълмът Фурвиер, където е разположена и базиликата Нотр Дам. На главния площад Беллкур са разположени много интересни сгради и статуи, като тази на писателя Антоан дьо Сен-Екзюпери (написал книгата „Малкият принц“), чието родно място е именно Лион. Не толкова известен, но интересен факт е, че градът има важно значение за историята на киното, благодарение на прочутите братя Огюст и Луи Люмиер, които полагат основите на френската кинематографа.


Ница : Град Ница се намира в Югоизточна Франция. Това е най-големият град на Френската Ривера и една от най-посещаваните туристически дестинации. Ница има богата история, която определя и днешното изобилие от архитектурни и културни забележителности. Най-интересен е центъра, където се намира площадът „Масена“, построен в началото на 18 век. На изток от него се намира „Старата Ница“ – най-автентичната част от града. До там води „Английската алея“ – крайбрежна улица, осеяна с ресторанти и магазини. В миналото била пренаселена от заможни британци, които инвестирали голяма част от парите си в местното производство на кожи, сувенири и рамки за картини. Улицата е заобиколена от дворци и вили в стил рококо. Там са и най-известните хотели в града.В Ница могат да се разгледат над 20 музея и галерии. Сред тях са музеите на Реноар, Роден и Матис. Интересна е и Катедралата – шедьовър на Бароковата архитектура. Едно от значимите ежегодни събития в Ница е „Карнавалът на цветята“. Той се провежда за първи път през далечната 1876 година. Тогава се изразявал в проста размяна на букети, докато сега 20 подвижни платформи, украсени с 4-5 хиляди живи цветя преминават на грандиозен парад по „Английската алея“. Събитието е през февруари, а най-красивото цвете е мимозата - символ на Ница.


Сен Тропе : Сен Тропе е град в Югоизточна Франция. Разположен е на брега на Средиземно море в департамент Вар на регион Провванс-Алли-Лазурен бряг. Населението на града е около 6 000 жители.Първото селище на мястото на днешния Сен Тропе е основано през II век преди новата ера. Било едно от главните пристанища на Франция на Средиземно море до Първата световна война. В зората на летоброенето през 68 година на мястото на днешния град Сен Тропе е обезглавен римлянин на име Тропес, защото проповядвал християнска вяра. Император Нерон разпоредил да бъде наказан. Тялото на Тропес е пренесено от кораб, който е изхвърлен на брега от бурното морe. От там произлиза и името на градчето.Мястото е популярно и с това, че Бриджит Бардо пристига на брега на Сен Тропе през 1956 година за да снима филм, но в последствие решава да остане за по-продължителен период от време. Така, с нейна помощ, градът започва постепенно да придобива слава на модерно и изтънчено място. Всяка година през месец октомври тук се провежда традиционната международна регата. Сен Тропе е било любимото място за почивка на световни величия като Пикасо, Франсиаз Сеган, Жак Превер и други. Повечето от тях са били собственици на вили в градчето, а други, по-съвременни знаменитости, живеят на луксозни яхти.Интересен факт : Статуята на Свободата е изваяна във Франция, след което е дадена като подарък на САЩ по случай честването на 100 годишнината  от създаването на Щатите.София 1527, ул.Петра№ 11-13, офис 4, тел.9444324 факс 4263398 e-mail: office@sky-travel.info
SKY TRAVEL © 2020 г. Всички права запазени.
Дизайн и програмиране: УебДизайн Професионалистите се отличават