Чехия
Чехия
Всички почивки в Чехия

Обща информация:


Столица : Прага

Валута : чешка крона

Език : чешки

Население : 10,562,214 души

Държавно устройство : парламентарна република

Религия : католици - 87,9%, католици - 4,2%, протестанти - 6,8%, православни - 0,8%

Площ : 78 865 km2


Полезно е да знаете:

            Чешката република, съкратено Чехия, е вътрешноконтинентална държава в Централна Европа. Граничи с Полша на север, с Германия на северозапад, Австрия на юг и Словакия на изток. Включва историческите области Бохемия, Моравия и Чешка Силезия. Чехия е част от бивша Чехословакия, като пълна независимост постига през 1993 година. Туризмът е много развит, особено в красивата златна Прага. Нейната архитектура, замъци, исторически мостове и павирани улици действат притегателно за милиони туристи от цял свят.Прага (на чешки Praha) е столицата и най-големият град на Чехия, разположен на река Вълтава, с население 1 237 893 души (по данни към 31.03.2009г.) и площ 496 кв.км. Прага е считан за един от най-красивите в света и е сред най-посещаваните от туристи градове. От 1992 г. историческото ядро на Прага, заемащо площ от 866 хектара е включено в списъка на световното и културно наследство ЮНЕСКО.

        Основни градове и забележителности :Прага : Познат като градът на 100-те кули, Прага е един от най-посещаваните в Европа. Многобройните исторически, културни и архитектурни забележителности привличат над 4 милиона туристи годишно. Чешката столица е разположена в западната част на страната, на бреговете на р. Вълтава. Населението й е малко над 1.2 милиона души. Причините да се посети Прага са многобройни. Някои от най-известните обекти включват Пражкият замък, и водещият към него Карлов мост, както и еврейският квартал. Историческият център на Прага, от своя страна, е изключително богат и изпълнен с множество сгради с прекрасна архитектура, оценени не само от туристите - през 1992г. центърът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Петриният хълм също не е за пропускане, тъй като предлага чудесна възможност за рекреация със своите многобройни зелени площи и панорамна гледка към целия град. Няма как да не споменем, че столицата, както и цялата страна, са сред любимите дестинации на всички любители на бирата.
А за всички привърженици на интересните факти ще споменем, че Пражкият замък може да се похвали с рекорд на Гинес за най-голям замък по площ в света. Дължината му достига 570м, а средната широчина е 130м.
Храдец Кралове : Храдец Кралове е прекрасен град, който е разположен в Източна Бохемия. Покрай него текат реките Орлице и Лабе. В превод името на града означава „Градът на Кралете”. През XIV век възниква селището и днес е вторият по важност град в Бохемия. Наличието на забележителности е голямо, но най-ярките сред тях са два завладяващи с духа си музея от XX век.
Обръщайки поглед към дългия хребет на река Лабе, туристите могат да съзерцават уникалността на стария град на Храдец Кралове.Най-голяма част от територията на града заема главният площад „Велке намнести”. Мястото е обсипано със сгради с различен размер и дейност. Те варират от търговски къщи с магазини до бароковата сграда на епископски дворец, датиращ от 1716 г. В средата на площада има Чумна колона от 1717г. и фонтан.Може би най-зрелищната забележителност е грамадната кула - камбанария „Бяла кула”, която е от XVI век. До „Бялата кула” може да се види реставрираната сграда на Кметството на Храдец Кралове.Църквата се намира в същия ареал, а до нея е йезуитския колеж. Срещу тях е разположена впечатляващата галерия за съвременно изкуство. Галерията се помещава в сграда в стил сецесион от 1912 г. В нея са изложени творби на Бохумил Кубища, на Йозеф Чапек, както и абстракции в сюрреалистичен стил на Йозеф Шима.Телч: Телч е красив малък град в южна Чехия, област Южна Моравия. Населението е около 5000 жители.Градът е основан през 1099 г. , когато тук е построен романски параклис в почит на Дева Мария. През XIV в. бъдещият крал на Чехия и император на Римската империя Карл IV превзема замъка на Телч.Днес в ренесансовия град може да се видят множество забележителности от времето на неговия възход. На големия градски площад “Захариас” има запазени къщи от средновековието. Украсените в бароков стил сгради и самият площад са под опеката на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Безспорно емблематичен за града е замъкът на Телч.Интересни в архитектурен и исторически план са църквата”Свети Дух” от XIII в., йезуитската църква “Христос” от XVII в. и църквата ”Света Анна” от XVI—XVII в.
Интересен факт : Чехия е държава, която се асоциира с пивото, затова тук можете да  опитате огромен асортимент от бира. В региона се произвежда бира  от 12 век, а страната е на първо място в света по консумация на пиво  според брой население, надминавайки дори  Германия.  Много традиционни кръчми имат правото да продават само една определена марка пиво, която може да се види върху табелата отвън, затова трябва да изберете внимателно заведението, ако имате определени предпочитания.  Трябва да знаете, че в много от тези заведения ще поставят подложка пред вас и ще ви носят халби, докато не заявите желание да престанат. В Прага обаче можете да пиете не само бира – опитайте фините вина от Моравия и Бохемия, а в заведението Absinthe Time можете да  опитате забранения и упойващ абсент.


София 1527, ул.Петра№ 11-13, офис 4, тел.9444324 факс 4263398 e-mail: office@sky-travel.info
SKY TRAVEL © 2020 г. Всички права запазени.
Дизайн и програмиране: УебДизайн Професионалистите се отличават